Skraphistoria

Skraplotterna har funnits ganska länge, det var på 1970-talet som man tillverkade de allra första. Då tog man fram lotternas nummerserier med hjälp av manuella slumpgeneratorer. Lite senare kom ett företag i USA på att man kunde tillverka skraplotter med hjälp av datoriserade maskiner vilket gjorde tillverkningen otroligt mycket enklare. Det var ett företag som hette The scientific games corporation, det blev alltså betydligt enklare och gick betydligt snabbare att framställa stora volymer av skraplotter. Nu för tiden ligger skraplotter på en stark andraplats på spelmarknaden som inte ligger online.

När man skrapade den absolut första versionen av skraplotter så gällde det att få tre eller fler lika belopp för att vinna. Det står i stor kontrast till dagens många varianter som blivit möjliga genom att man lanserat skraplotter online. Där hittar man idag ett stort antal olika varianter, utseenden och vinstkombinationer.

Som du säkert inte är helt obekant med så består en skraplott av en enkel men färgglad pappersbit. Den har ett antal olika fält som är täckta med ett skrapbart lager, beroende på vilken lott det gäller hittar man lite olika saker när man skrapar. Det allra vanligaste man skrapar fram är symboler eller siffror som anger hur stor vinst man kan få. Om man då lyckas skrapa fram rätt kombination av dessa för just den lotten så vinner man.

Enklaste sättet att skrapa en skraplott är att använda sig av ett mynt eller annat verktyg för att få bort det skrapbara ytskiktet. Så vad är det då som lockar med skraplotter och vad är det som gör denna typ av spel så populärt? Jo det är helt enkelt en kombination av att man under mycket kort tid får reda på om man vunnit och hur mycket, och att den ofta inte kostar så mycket. Enligt svensk lag ska dessutom alltid vinstplanen finnas väl synligt på lotten och de flesta har löst detta genom att skriva den på baksidan.